Barnsbury House

We commissioned Martyn Clarke to completely renovate our home and design a rear extension and we knew very early on that we had made an excellent choice. Martyn produced plans that were thoroughly practical and sensitive to what we wanted to achieve in a living space. He steered us through a difficult planning process and was then careful to keep the project on time and just as crucially on budget – his cost spreadsheets are a dream. We now have a wonderful home that draws admiration from our friends, and not infrequently a request for our architect’s name.

Sue Ferry
Owner

Read

Read Read

We almost declined this commission as the client wanted such a traditional approach. Reinterpreting this late Victorian, four storey, London townhouse turned out to be great fun. The property was extended outwards at the lower ground level to create a large kitchen/diner opening onto a small patio via a ‘Crittall typeglazed screen, with yorkstone flooring inside and outside. A 1970s conservatory was removed and the upper floors remodeled reinstating the original facade profiles and detailing.

Internally, Critall screens separate the formal dining room from the kitchen. Tongue and groove boarding clads the walls to match the kitchen units. On the upper floors, original floorboards have been carefully restored or relaid using reclaimed boards. Cornicing has been replaced with new to match the original, and new windows, shutters, architraves, skirtings and picture rails installed. The client has a large collection of Chinese cabinets which have been integrated into the design as well as bespoke cabinets/wardrobes for the bedrooms and sewing room.

Islington N1

Completed 2016

Contract duration 40 weeks

Refurbishment, Extension, Basement, Garden, Conservation